- Hak Sahibi
Bu internet sitesinin tasarım ve içeriği “www.sandalyedeposu.com” tarafından oluşturulmuştur. İnternet sitesi 2009 tarihinden beri yayındadır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca İnternet Sitesi’nin tasarımı ve tüm içeriği “eser” olarak nitelendirilmekte olup bu eserin mülkiyet hakkı ile mali, yararlanma, kullandırma ve devir hakları “www.sandalyedeposu.com”a aittir. Bu hakların ihlali halinde tüm yasal hakları saklıdır.
- Hakların İhlali
Yerleşik yargı içtihatlarına göre website, websitenin tasarımı, içeriği, içerikte kullanılan fotoğraflar, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre eser sayılmakta ve eserin sahip olduğu korumadan yararlanmaktadır.
Buna göre işbu website üzerinde hak sahibi olan “www.sandalyedeposu.com”, haklarını ihlal eden kimse aleyhinde FSEK kapsamında; ilgili aykırılıkların tespiti talebinde bulunma, tecavüzün ref’i ve tecavüzün men’i davalarını açma, tazminat talebi ileri sürme, ceza şikâyetinde bulunma imkânı bulunmaktadır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ihlal halinde uygulanacak ve hak sahibine, içeriği izinsiz kullanan kişinin lisans bedelinin 3 katı bedeli isteme ve haksız kullanımdan elde edilen kârın kendisine verilmesini isteme hakkı sağlayan ve ayrıca ihlalciye bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasını öngören hükümleri şunlardır:
Madde 66 – Manevi ve mali hakları tecavüze uğrıyan kimse tecavüz edene karşı tecavüzün ref'ini dava edebilir.
Madde 68 – Eseri, icrayı, fonogramı veya yapımları hak sahiplerinden bu Kanuna uygun yazılı izni almadan, işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshaları yayan, temsil eden veya hertürlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir.
Madde 70 – Manevi hakları haleldar edilen kişi, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat ödenmesi için dava açabilir. Mahkeme, bu para yerine veya bunlara ek olarak başka bir manevi tazminat şekline de hükmedebilir. Mali hakları haleldar edilen kimse, tecavüz edenin kusuru varsa haksız fiillere mütaallik hükümler dairesinde tazminat talep edebilir.
Birinci ve ikinci fıkralardaki hallerde, tecavüze uğrayan kimse tazminattan başka temin edilen karın kendisine verilmesini de istiyebilir. Bu halde 68 inci madde uyarınca talep edilen bedel indirilir.
Madde 71- Bu Kanunda koruma altına alınan fikir ve sanat eserleriyle ilgili manevi, mali veya bağlantılı hakları ihlal ederek:
1. Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan, ticarî amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Ayrıca Türk Ticaret Kanunu bakımından da hak sahibinin birtakım hakları bulunmaktadır. TTK’ye göre hak sahibi, fiilin haksız olup olmadığının tespiti, haksız rekabetin men’ini, haksız rekabetin işlenmesinde etkili olan araçların ve malların imhasını talep edebilecektir.
TTK’nin “haksız rekabet” kısmında düzenlenen ve “Dürüstlük kuralına aykırı davranışlar, ticari uygulamalar” başlıklı 55/1-c.3 hükmüne göre:
Kendisinin uygun bir katkısı olmaksızın başkasına ait pazarlanmaya hazır çalışma ürünlerini teknik çoğaltma yöntemleriyle devralıp onlardan yararlanmak
şeklindeki davranışın hukuki ve cezai yaptırımı mahiyetinde olan 62. madde hükmü şu şekilde düzenlenmiştir:
55 inci maddede yazılı haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 56 ncı madde gereğince hukuk davasını açma hakkını haiz bulunanlardan birinin şikâyeti üzerine, her bir bent kapsamına giren fiiller dolayısıyla iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılırlar.
Ayrıca hak sahibi, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 58. maddesi uyarınca manevi tazminat talebinde de bulunabilecektir:
MADDE 58- Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (“HGK”) 2010/396 E. sayılı kararında 22 “…Bir kimsenin en ufak bir yorgunluğa ve zahmete girmeden bir başkasının alın teri ve göz nuru dökerek meydana getirdiği ve tamamen kişisel emek ve gayretinin ürünü olan çalışmasına ortak olması hali, hem ahlak
kurallarına bir aykırılık oluşturur hem de haksız rekabete sebep olur…” şeklinde belirtildiği üzere harcanan emek ve masraf sonucu ortaya çıkarılan ticari değerin haksız surette kullanımına izin verilmemektedir.
- Yaptırım
Tüm bu nedenlerle hak sahibi, bu sitenin (www.sandalyedeposu.com) tasarımını haksız olarak kopyalayan, ürün tanıtımında kullanılan ve hak sahibinin yoğun emeğinin ürünü olan fotoğrafları izinsiz olarak kullanan, kopyalayan, yayımlayan ve dağıtan kişiye karşı yukarıda açıklanan tüm hukuki ve cezai yollara ivedilikle başvurulacağını bildiririz.